Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

fake ... inactive ... good ...


Μεγάλη λέξη το "fake" ... μεγάλο θέμα το "ψεύτικο" με αφορμή μια ακόμα εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει (;) πόσοι followers στο twitter είναι fake.
Για όποιον δεν ασχολείται με το θέμα ας το δει μόνο από κοινωνική άποψη.  Τα social media είναι μέρος της ζωής μας και είναι σοκαριστικό να υπάρχουν ψεύτικοι λογαριασμοί, να αγοράζει κάποιος followers, να ερίζουν για την πατρότητα της ατάκας και για  άλλα πολλά ευτράπελα, να υπάρχει ακόμα και κοινωνική διαστρωμάτωση ανάλογα με το μέσο που επιλέγει ο καθένας να προβληθεί ή να επικοινωνήσει με τους άλλους (facebook vs twitter) και να υπάρχει τόσο μεγάλος "ανταγωνισμός" για τη μερίδα της δημοσιότητας που αναλογεί σε όποιον την επιδιώκει. 
Τέλος πάντων το προγραμματάκι έχει κενά απ' ό,τι διάβασα στα σχόλια, αλλά η προσθετική αξία βρίσκεται στην αφορμή για σκέψεις πάνω στο θέμα και η ανταλλαγή απόψεων φυσικά. 
Παραθέτω τα δικά μου στατιστικά από του 91 followers που έχω (και που απορώ γιατί με ακολουθούν αφού δεν ασχολούμαι ενεργά). 
Μήπως να ψάξω γι αυτόν τον έναν "fake";;; Ή μήπως να βλέπω τακτικά την εικόνα αυτή να μου θυμίζει ότι και στη ζωή υπάρχουν "Fake" και "Inactiveάνθρωποι γύρω μας.Κι εκεί επιβάλλεται να τους διακρίνουμε και να τους απομακρύνουμε και να αφοσιωθούμε στους "Good"!!





Μια μικρή κοινωνία χτίζεται όπου υπάρχει επικοινωνία. Από μόδα, από ανάγκη, από περιέργεια, από συμφέρον, από πλήξη ... τον καθένα μας τον καθοδηγεί αυτό που ψάχνει ... αυτό  ... μα δυστυχώς πολλές φορές είμαστε τα θύματα αυτής της "άλλης" ζωής ...

Η ιδέα από την http://www.aspaonline.gr/  και η εφαρμογή εδώ





Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

H προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη ...




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδας η προσεδάφιση του Curiosity, το πυρηνοκίνητου ρομπότ της NASA, στον Άρη, όπου θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα. 

To Curiosity, που εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου 2011, έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ. Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η προσεδάφιση του σκάφους που μεταφέρει το ρομπότ. Οι επιτελείς της NASA έχουν ονομάσει την διαδικασία αυτή ως «τα επτά λεπτά του τρόμου».

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

 





















Ο ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ ήταν εκείνος που περιέγραψε την στιγμή της προσεδάφισης ο οποίος έγινε γνωστός στον ρόλο του «Κάπτεν Κερκ», του κυβερνήτη του διαστημόπλοιου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά Star Trek που άφησε εποχή και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμοΟ Σάτνερ περιέγραψε τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή στον κρατήρα Γκέιλ και οι επιτελείς της NASA παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τη διαδικασία. Το σύνθημα για τα πανηγύρια έδωσε ο δορυφόρος Mars Odyssey που εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούσε να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή.

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες. 


Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.  


Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες.

Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη αποστολή στον Άρη, η οποία κόστισε 2,5 δισ. δολάρια. Αν και είμαι οπαδός της τεχνολογίας και η εξερεύνηση του κόσμου έξω από τη Γη με γοητεύει δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ αν τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες πιο ... επίγειες! Κοινωνικές παροχές, καταπολέμηση της ανεργίας που στις ΗΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο το 8,3%... ή μήπως αν τα χρήματα αυτά δεν είχαν διατεθεί εκ προϋπολογισμού εκεί θα είχαν καταλήξει "χορηγίες" πολέμων και επιλεκτικές "βοήθειες";;






Παρουσίαση στο TOP BLOGS ...

Η "ενδελέχεια" παρουσιάστηκε στο "TOP BLOGS". Μια ομάδα που κάνει πολύ καλή δουλειά συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας τα ελληνικά ιστολόγια και βοηθώντας τους Έλληνες blogers στη προώθηση των ιδεών και της δουλειάς τους.

http://www.nerokota.com/2012/08/to-blog_1700.html

Η... μπλε πανσέληνος του Αυγούστου


Η... μπλε πανσέληνος του Αυγούστου  Δυο ολόγιομα φεγγάρια θα απολαύσουμε αυτό το μήνα. Αύριο και στις 31 Αυγούστου
«Μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα γίνει μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη θα είναι αύριο 2 Αυγούστου και η δεύτερη, και πιο «σπάνια», στις 31. Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά και επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μία νύχτα, αλλά για χρόνια.
Ηταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων.
Στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι «ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ"» όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
«Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση "μπλε Σελήνη" για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται "μπλε Σελήνη" παρ' όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο (αφού η περίοδος από τη μία πανσέληνο έως την επόμενη φτάνει τις 29,5 ημέρες περίπου και για την ακρίβεια 29,53059 ημέρες) δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο» προσθέτει ο κ. Δ. Σιμόπουλος.
Τα σύννεφα σκόνης που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο στην Ινδονησία έκρυβαν μέσα τους μικροσωματίδια που είχαν μέγεθος όσο ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Τα μικροσωματίδια που παρέμεναν επί χρόνια στην ατμόσφαιρα σκέδαζαν τις λευκές ακτίνες φωτός του φεγγαριού την ώρα που αυτές διαπερνούσαν τα νέφη από στάχτη στον ουρανό. Ετσι η Σελήνη φαινόταν μπλε.
Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και εκείνα τα σωματίδια που εκτοξεύτηκαν από τα έγκατα της Γης είχαν την κατάλληλη διάμετρο για να προσδώσουν στο φεγγάρι τη γαλαζωπή του απόχρωση. Τα σωματίδια πρέπει να έχουν διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το μήκος κύματος του ερυθρού φωτός, δηλαδή 0,7 εκατομμυριοστά του μέτρου. Είναι σπάνιο το φαινόμενο να κυριαρχούν στον ουρανό τέτοια σωματίδια αλλά συμβαίνει κάποιες φορές να εκτοξεύονται από μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων.

Στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε στο Μπράιτον της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιήθηκε μπλε φίλτρο, που έδωσε στην πανσέληνο αυτό το χρώμα.


Πιο πρόσφατα, το 1950, το μπλε φεγγάρι φάνηκε στον ουρανό ύστερα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά.
Η τελευταία «μπλε Σελήνη» συνέβη τον Δεκέμβρίο 2009 (2/12 και 31/12). Συνολικά στα επόμενα 40 χρόνια θα έχουμε 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο πανσελήνους, ενώ στη διάρκεια του 2018 και του 2037 θα έχουμε δύο μήνες με διπλές πανσελήνους, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την πρώτη πανσέληνο
του Αυγούστου 2012 και τραβήχτηκε στην Χαλκιδική