Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Οι TeensSpeakUp του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου στο EsRadio!!! Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 13:00-15:00 το μεσημέρι!

Ένα μήνυμα αποκλειστικά από την ομάδα των Teens Speak Up!

Θέμα της 2ης εκπομπής οι Διατροφικές Διαταραχές! 

Ακούστε τι έχουν να πουν! Μια εκπομπή γεμάτη απόψεις, συνεντεύξεις, προτάσεις και φυσικά καλή μουσική!

Συντονιστείτε στο European School Radio
Είναι δυνατό να γυρίσουμε όλο τον κόσμο με 80 βιβλία;Τα βιβλία ταξιδεύουν;
Και… καλά… αν δεχτούμε ότι ταξιδεύουν… Μπορούν να γυρίσουν όλο τον κόσμο;
Ή για να αντιστρέψουμε το ερώτημα…
Είναι δυνατό να γυρίσουμε όλο τον κόσμο με 80 βιβλία;
Το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» επιχειρεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από βιβλία και μια εκπομπή που κινείται γύρω και μέσα από αυτά. Οδηγός στο ταξίδι, η φαντασία και η φιλαναγνωσία.
Στα πρώτα χιλιόμετρα του ταξιδιού, ως όχημα έχουμε κάποια βιβλία που η αφήγησή τους μας οδηγεί να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους πέρα από την Ελλάδα. Στις επιλογές μας  υπάρχουν πολλά κλασικά βιβλία που έχουν διαβαστεί από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους δασκάλους και μπορούν να συζητηθούν στην οικογένεια, στις παρέες, στο σχολείο.
Η εκπομπή τραγουδάει, χορεύει, κινείται ασταμάτητα ανάμεσα στην υπόθεση του βιβλίου και στην πληροφορία για τόπους, συγγραφείς, εκδόσεις και εικονογράφους. Κινείται ανάμεσα στην ιστορία που αφηγείται το βιβλίο, στο φανταστικό και στο αληθινό, στα σκηνικά ευρήματα και σε ιδιότυπους διαγωνισμούς που ανοίγουν δρόμους για νέες περιπέτειες και εξερευνήσεις.
Οι πυξίδες δείχνουν το βορρά! Οι χάρτες άνοιξαν!!!
Καλό ταξίδι!!!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παρουσιαστές: Τεύκρος Μιχαηλίδης,  Γιώργος Νούσης
Σενάριο: Νίκος Πατηνιώτης, Άγγελος Κοβότσος, Ελένη Φιλιούση
Σκηνικό: Ανδρέας Αγγελιδάκης
Εκπαιδευτική σύμβουλος: Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Έρευνα: Αντιγόνη Βιντιάδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάριος Φραντζελάς
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μάντζαρης
Κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειροπούλου
Μοντάζ - Γραφικά: Κοσμάς Φιλιούσης
Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη

Είδος Σειράς: Παιδική Εκπομπή για το βιβλίο και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Έτος έναρξης προβολής: 2012
Διάρκεια: 30 λεπτά
Κανάλι Προβολής: ΕΤ1

Πηγή: http://80biblia.ime.gr/

Μαθηματική Εβδομάδα Μάρτιος 2013 - Θεσσαλονίκη


ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή στις οργανωτικές επιτροπές:  30  Δεκεμβρίου 2012.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής εργασιών:  25  Ιανουαρίου 2013.
Έγκριση εργασιών από την επιστημονική επιτροπή: 5 Φεβρουαρίου 2013.  
Ανακοίνωση προγράμματος: 18 Φεβρουαρίου 2013.
Τα πρακτικά θα διατίθενται κατά την έναρξη της Μαθηματικής Εβδομάδας.
Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.emethes.gr

Πληροφορίες  για τις τεχνικές προδιαγραφές των εργασιών και την έκδοση των πρακτικών στην ιστοσελίδα του Παραρτήματος της ΕΜΕ 
Κεντρικής Μακεδονίας: www.emethes.gr
Προξένου Κορομηλά 51 Θεσσαλονίκη. Τηλ 2310285377     e-mail: emethes@otenet.gr
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

"Πολυτεχνείο τότε και τώρα"... από τους απόφοιτους του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου!

Ένα κομμένο καλώδιο ... μια κομμένη φωνή ... 
χρόνος μετέωρος ... χρόνος νεκρός ...
τραυματίζονται  παιδιά ... τραυματίζεται η νύχτα
οι λέξεις τσακίζονται στους τοίχους ...

"Πολυτεχνείο τότε και τώρα" 

Ακούστε σήμερα στις 10 το βράδυ στο EsRadio

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Οι 7 συνήθειες των ιδιαίτερα αποτελεσματικών εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ...


(Αναδημοσίευση ... Η πηγή αναγράφεται στο τέλος του άρθρου)

Ο αριθμός 7 συνοδεύει πολλές φορές άρθρα με τα οποία διατυπώνονται απόψεις ή θέσεις. Άλλωστε 7 τα θαύματα αλλά και 7 οι νάνοι. Βρήκα ένα άρθρο που διατυπώνει μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις, έως αφορισμούς,  για τη χρήση της τεχνολογίας στην τάξη και σας το αποδίδω στα ελληνικά.

1. Ξεκινούν πάντοτε με το γιατί. Η τεχνολογία για την τεχνολογία είναι επικίνδυνη. Οι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν για ποιο λόγο χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό εργαλείο. Είτε εξοικονομούν χρόνο, βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα, είτε βοηθά τον προγραμματισμό της ύλης, οι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί πάντοτε ξεκινούν με το γιατί.
2. Είναι ευέλικτοι και προσαρμόζονται εύκολα. Η τεχνολογία διαρκώς αλλάζει και το σχολικό περιβάλλον θα αλλάξει δραστικά τα επόμενα 2 χρόνια. Κατανοώντας το ευρύτερο πλαίσιο είναι το κλειδί της επιτυχίας.
3. Μπορούν να υιοθετήσουν τις αλλαγές. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι καινοτόμοι και την έχουν ενσωματώσει έγκαιρα.
4. Μοιράζονται, μοιράζονται και ξαναμοιράζονται περισσότερο κι ακόμα περισσότερο. Η τεχνολογία άνοιξε τις πόρτες της συνεργασίας πέρα από τους στενούς τοίχους ενός σχολείου. Ένας δάσκαλος από την Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με μία δασκάλα στη Φινλανδία. Η γνώση είναι δύναμη αλλά και ελεύθερη (τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι). Οι λάτρεις της τεχνολογίας ανταλλάσσουν καλές πρακτικές από τις οποίες ωφελούνται όλοι.
5. Σκέφτονται επωφελώς για όλους. Η τεχνολογία δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική αν δεν μπορούν να  διακρίνουν την επένδυση σε αυτή τα στελέχη, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα στέλεχος της εκπαίδευσης που δεν υιοθετεί την τεχνολογία. Δεύτερο είναι επιτακτική ανάγκη να αποδείξετε την προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας στους γονείς. Τρίτο, ως εκπαιδευτικός, θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιος ότι η χρήση της τεχνολογίας θα επηρεάσει θετικά τα μαθησιακά αποτελέσματα. Και τέλος (αλλά και το πιο σημαντικό) οι μαθητές πρέπει να βιώσουν την προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας.
6. Έχουν εμπεριστατωμένες απόψεις και σκέφτονται δύο βήματα πιο μπροστά. Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε τις απόψεις σας σε ένα σύλλογο διδασκόντων, σε μία εκπαιδευτική συνάντηση ειδικά αν γνωρίζετε ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν αλλαγές; Ιδιαίτερα αποτελεσματικοί δάσκαλοι είναι αυτοί που μπορούν να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημα κι έχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της τεχνολογίας.
7. Νοιάζονται ενεργά. Οι εκπαιδευτικοί που αξιοποιούν την τεχνολογία είναι αυτοί που δεν τους κολλά ύπνος επειδή έχουν μία ιδέα για κάποιο μάθημα, βρίσκουν νέους τρόπους να εμπλέξουν τους μαθητές και νομίζουν ότι ονειρεύονται επειδή αναρωτιούνται “πώς με πληρώνουν για να εμπνεύσω τους μαθητές” (1). Δεν νοιάζονται απλά, νοιάζονται ενεργά, κι ενσωματώνουν την τεχνολογία, όχι γιατί τους διευκολύνει, αλλά τους βοηθά να έχουν υψηλότερα μαθησιακά αποτελέσματα.
Με ευχαρίστηση παρακολουθώ πολλούς συναδέλφους να αναρτούν τις εργασίες τους, μερικούς δυστυχώς να τις οικειοποιούνται βάζοντας φαρδιά πλατιά το όνομά τους, να δημιουργούνται μικρές και μεγαλύτερες κοινότητες μάθησης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, να ακολουθεί ασθμαίνοντας και το υπουργείο, λόγω γραφειοκρατίας, με τα πολύ καλά έργα το ψηφιακό σχολείο και το φωτόδεντρο, σχολεία, μέσα από τυπικούς δρόμους Comenious ή etwining αλλά και άτυπους δρόμους, να ανοίγονται και συνεργάζονται με σχολεία της υφηλίου, να αλλάζουν τα σχολεία… Όταν το 1992 άρχισα να ασχολούμαι με την εκπαιδευτική τεχνολογία δεν πίστευα πόσο πολύ χρόνο χρειάζεται να γίνει μία τέτοια αλλαγή αλλά και ούτε τις αλλαγές που θα έφερνε. Ζούμε πραγματικά σε ενδιαφέροντες καιρούς.
(1) Πολύ δύσκολη περίοδος για μετάφραση και σας την επισημαίνω για μία καλύτερη απόδοση στα ελληνικά:
Teachers who use technology typically are the ones who can’t sleep at night because they are so excited about a lesson plan idea, are thinking of ways to engage their classroom, and pinch themselves at night, wondering how they get paid to inspire students.