Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

TO ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2012 ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

TO ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2012 ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κυκλοφόρησε και φέτος το Αστρονομικό ημερολόγιο του 2012, μια συνεργασία του ΟΦΑ και του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση που περιέχει όλα τα φαινόμενα του ουράνιου θόλου για το 2012 (εκλείψεις, βροχές διαττόντων, φάσεις Σελήνης κλπ). Διατίθεται από τα γραφεία του Ομίλου στη τιμή των 5 ευρώ. Περισσότερα :

Αναδημοσίευση από το blog: Orion Amateur Observatory

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΗΜΑ - Απονεμήθηκαν τα αντι-Νομπέλ του Χάρβαρντ!!

Νομπέλ Ig στον 
συναγερμό ουασάμπι!
Η ομάδα ιαπώνων ερευνητών που έλαβε το Νομπέλ Ig για τον συναγερμό με τη «φλογερή» γεύση ουασάμπιΟυάσινγκτον
Για 21η συνεχή χρονιά, φοιτητές του Χάρβαρντ απένειμαν τα βραβεία Nobel Ιg, μια παρωδία των πραγματικών Νόμπελ για την έρευνα που «πρώτα σε κάνει να γελάς, μετά να σκεφτείς».

Πάνω από 1.200 άτομα παρέστησαν στην τελετή απονομής, και λίγο αργότερα ο δικτυακός τόπος των βραβείων τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω κατακλυσμού από επισκέπτες.

Πραγματικοί νομπελίστες δεν είχαν καμία αναστολή στο να απονείμουν τα βραβεία, τα οποία είναι μικρά τραπεζάκια που εικονίζουν τον περιοδικό πίνακα (στα αγγλικά, o όρος περιοδικός πίνακας μπορεί να μεταφραστεί και ως «περιοδικό τραπέζι»).

Τα βραβεία αναλυτικά:

Φυσιολογία: Στη βρετανική ερευνητική ομάδα που έδειξε ότι το χασμουρητό δεν είναι μεταδοτικό για τις χελώνες.

Χημεία: Στους Ιάπωνες ερευνητές που επινόησαν έναν συναγερμό που λειτουργεί με το καυτερό μπαχαρικό γουασάμπι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν «την ιδανική πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων γουασάμπι προκειμένου να ξυπνούν οι κοιμισμένοι άνθρωποι σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Ιατρική: Στους Βέλγους, Ολλανδούς και Αυστραλούς επιστήμονες που μελέτησαν πώς η επείγουσα ανάγκη για ούρηση οδηγεί σε «καλύτερες αποφάσεις για ορισμένα πράγματα, και σε χειρότερες για άλλα».

Ψυχολογίας:
Στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Όσλο που διερεύνησε γιατί οι άνθρωποι αναστενάζουν.

Λογοτεχνίας: Στον ερευνητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που διατύπωσε τη θεωρία της «δομημένης αναβλητικότητας»: της τεχνικής του να εργάζεται κανείς πάνω σε κάτι σημαντικό, μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να μην κάνει κάτι ακόμα σημαντικότερο.

Βιολογίας: Στους Αυστραλούς βιολόγους που έδειξαν ότι τα αρσενικά ενός είδους σκαθαριού προτιμούν να ζευγαρώνουν με καφέ καπάκια από μπουκάλια μπίρας, αντί με τα καφέ θηλυκά του είδους τους.

Φυσικής: Στη γαλλο-ολλανδική ομάδα που διαλεύκανε «γιατί οι δισκοβόλοι ζαλίζονται ενώ οι σφυροβόλοι όχι».

Μαθηματικών: Σε έξι μαθηματικούς που προειδοποίησαν ανεξάρτητα για το επικείμενο τέλος του κόσμου. Βραβεύονται επειδή «δίδαξαν στον κόσμο να είναι προσεκτικός όταν διατυπώνει μαθηματικές υποθέσεις».

Δημόσιας Ασφάλειας:
Στον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο που μελέτησε τις επιδόσεις ενός οδηγού την ώρα που «μια προσωπίδα ανεβοκατεβαίνει επαναλαμβανόμενα στο πρόσωπό του και τον τυφλώνει.

Ειρήνης:
Αυτό το βραβείο δεν πήγε σε επιστήμονα, αλλά στον  Αρτούρας Ζουόκας, δήμαρχο του Βίλνιους στη Λιθουανία, ο οποίος πήρε μια μέρα ένα τεθωρακισμένο όχημα και ισοπέδωσε τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα στην πόλη του.

Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες που βραβεύτηκαν παρέστησαν στην τελετή απονομής χωρίς ντροπές.

Οι νικητές των βραβείων αποφασίστηκαν από τη συντακτική ομάδα του φοιτητικού περιοδικού του Χάρβαρντ Τα Χρονικά της Απίθανης Έρευνας.

 Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ - Νομπέλ Ig στον συναγερμό ουασάμπι! - science

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Τιμήθηκε ο Κοπέρνικος με το στοιχείο 112 του περιοδικού πίνακα

Στις 4 Νοεμβρίου του 2011, η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP) που έγινε στο Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου ενέκρινε τα ονόματα των τριών νέων στοιχείων, με ένα από τα οποία θα τιμηθεί ο μεγάλος αστρονόμος Κοπέρνικος. Τα ονόματά τους είναι: στοιχείο 110: darmstadtium (Ds), στοιχείο 111: roentgenium (Rg) και το στοιχείο 112: copernicium (Cn).
periodic
Περιοδικός Πίνακας των στοιχείων

Είναι αυτά νέα στοιχεία; Πιθανώς όχι. Όλα αυτά τα υποτιθέμενα νέα ανακαλύφθηκαν εδώ και πολύ καιρό. Κατά γενικό κανόνα, αυτά τα ονόματα των «νέων στοιχείων μπορεί να είναι το όνομά από μια μυθολογική ιδέα, ένα ορυκτό, μια τοποθεσία ή μια χώρα, μια ιδιότητα ή ένας πολύ γνωστός επιστήμονας, ακόμα και αστρονόμος!
Όσο για το στοιχείο 112 ή Copernicium, αυτό το εξαιρετικά ραδιενεργό συνθετικό στοιχείο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο στο εργαστήριο. Πρωτοδημιουργήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1996 από μια γερμανική ομάδα, αλλά το αρχικό του όνομα – ununbium – δεν άλλαξε μέχρι σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν μια γερμανική ομάδα επιστημόνων έδωσε επαρκείς πληροφορίες για να αποδείξει την ύπαρξή του. Όταν ήρθε η ώρα να του δώσουν ένα παρατσούκλι, οι κανόνες ήταν ότι έπρεπε να καταλήγει σε “ium” και δεν θα μπορούσε να είναι το όνομα κάποιου που ζει. Στις 19 Φεβρουαρίου 2010, την 537η επέτειο της γέννησης του Κοπέρνικου, η IUPAC αποδέχτηκε επισήμως το προτεινόμενο όνομα και το σύμβολο.
Η διαδικασία ονοματοδότησης προέρχεται από την κοινή ομάδα εργασίας για την ανακάλυψη των στοιχείων, που είναι ένα κοινό όργανο του IUPAP των φυσικών και της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC). Από εκεί δίνεται στη Γενική Συνέλευση για έγκριση. Η δε ονοματοδοσία των στοιχείων είχε συμφωνηθεί κατόπιν διαβούλευσης με φυσικούς από όλον τον κόσμο.

4η Μαθηματική Εβδομάδα ... Μάρτιος 2012

Ελληνομνήμων ...H «Ελληνομνήμων»  είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών με φιλοσοφικά και επιστημονικά κείμενα της περιόδου 1600 - 1821. 
http://195.134.75.14/hellinomnimon/frame_right.htm

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Κριτήρια διαιρετότητας με το 7 ...


Για να εξετάσουμε αν ένας φυσικός αριθμός είναι πολλαπλάσιο του 7 αρκεί να διαγράψουμε το τελευταίο ψηφίο  του και  να αφαιρέσουμε από τον νέο αριθμό το διπλάσιο του ψηφίου που διαγράψαμε. Ο αριθμός που προκύπτει  είναι  πολλαπλάσιο του 7 αν και μόνο αν ο αρχικός αριθμός είναι πολλαπλάσιο του 7. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να καταλήξουμε σε διψήφιο αριθμό που μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν είναι ή όχι πολλαπλάσιο του 7.

Παράδειγμα:
Επιλέγουμε  τυχαία ένα αριθμό   412734.
Διαγράφουμε το τελευταίο ψηφίο του 412734  και αφαιρούμε το διπλάσιο του τελευταίου ψηφίου του :     41273-(2x4)= 41273-8= 41265
Επαναλαμβάνουμε:
  • Διαγράφουμε το τελευταίο ψηφίο του  41265 και αφαιρούμε το διπλάσιο του τελευταίου ψηφιού του   :    4126-(2x5)= 4126-10=4116.
  • Διαγράφουμε το τελευταίο ψηφίο του  4116   και αφαιρούμαι το διπλάσιο του τελευταίου ψηφίου του :     411 -(2x6)= 411 - 12=399
  •  
  • Διαγράφουμε το τελευταίο ψηφίο του 399  και αφαιρούμε το διπλάσιο του τελευταίου ψηφίου του  :         39 -(2x9)= 39 -18=21
Το 21  είναι πολλαπλάσιο του 7  άρα και ο αρχικός αριθμός   412734 είναι πολλαπλάσιο του 7 

Μια απλή εξήγηση είναι ότι οι αριθμοί που αφαιρούμε από τον αρχικό αριθμό είναι όλοι πολλαπλάσια του 7, άρα αν μετά τη διαδικασία καταλήξουμε σε πολλαπλάσιο του 7 τότε και ο αρχικός αριθμός διαιρείται με το 7

Ένας άλλος τρόπος είναι ο εξής: 
Διπλασιάζουμε τις εκατοντάδες του αριθμού και στον αριθμό που θα βρούμε προσθέτουμε το υπόλοιπο μέρος, δηλαδή τις δεκάδες με τις μονάδες.Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Έστω ο αριθμός 5306.
Σύμφωνα με τα προηγούμενα έχουμε 53*2=106, 106+06=112. Εδώ μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι 112:7=16.Άρα ο αριθμός 5306 θα πρέπει να διαιρείται με το 7. Πράγματι 5306:7=758.

Αν θέλουμε μπορούμε να επαναλάβουμε την διαδικασία δηλαδή:από τον αριθμό 112 έχουμε
1*2=2, 2+12=14, το οποίο διαιρείται με το 7.Άρα ο 112 διαιρείται με το 7, άρα και ο 5306.
Από το blog: http://pfbonobo.blogspot.com/2008/07/7.html


Εδώ παίζει ρόλο ο αριθμός 98, που είναι πολλαπλάσιο του 7, γιατί αφαιρούμε πολλπλάσιο του 100 και προσθέτουμε πολλαπλάσιο του 2.