Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Με έκλειψη Ηλίου έρχεται το 2011

Με ένα όμορφο αστρονομικό φαινόμενο, μία μερική έκλειψη ηλίου, θα ξεκινήσει το 2011, το οποίο θα είναι ορατό από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό, καθώς ο ηλιακός δίσκος δεν θα καλυφθεί πλήρως από τη σελήνη.
Όπως αναφέρουν αστρονόμοι, αυτή τη φορά το φαινόμενο της μερικής έκλειψης θα πραγματοποιηθεί κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προσφέρει πιο ξεχωριστό θέαμα. Οι μερικές εκλείψεις σημειώνονται 2-3 φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Πάντως, οι φίλοι της αστρονομίας και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την μερική έκλειψη, φορώντας τα γυαλιά με ειδικά φίλτρα, που αποκλείουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Το φαινόμενο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου, ξεκινώντας από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 12.07 το μεσημέρι, με το μέγιστο της κάλυψης περίπου στις 10.30. Το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου θα φτάσει το 65-67%, ανάλογα από το σημείο παρακολούθησης του φαινομένου.

Η επόμενη ολική έκλειψη, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους αστρονόμους, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου του 2012, και θα είναι καλύτερα ορατή από το Cairns της Αυστραλίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=375092&dt=28/12/2010#ixzz19SJAr9BH

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή Λία, είναι η σειρά μου να ανακαλύψω κι εγώ τα υπέροχα ιστολόγιά σου. Ακόμα δεν βρήκα τον χρόνο να τα εξερευνήσω πλήρως (πριν από λίγα λεπτά είδα το σχόλιό σου) αλλά θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία.
    Αν νομίζεις πως τα ιστολόγιά σου θα γίνουν ομορφότερα με τις φωτογραφίες μου, τότε θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να τις δημοσιεύεις και εσύ. Αυτό το ιστολόγιο που είδες είναι το καινούριο μου και δεν έχει ακόμα πολλές φωτογραφίες. Πριν από αυτό είχα τον "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ" στην διεύθυνση: http://dimitris-kalatzis.blogspot.com Κάνε μία βόλτα και από εκεί και πάρε ότι θέλεις.
    Και πάλι σε ευχαριστώ, θα τα λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκεψεις: