Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το διαστημόπλοιο Dawn προσέγγισε τον αστεροειδή Vesta

Το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA κατόρθωσε να πάρει τα καλύτερα κοντινά πλάνα του αστεροειδή Vesta, ενός γιγάντιου διαστημικού βράχου πλάτους 530 χιλιόμετρα. Ο Vesta είναι το δεύτερο σε μέγεθος αντικείμενο στην ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία. Ο τεράστιος βράχος θεωρείται πρωτοπλανήτης και θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλανήτη σαν τη Γη ή τον Άρη, αν ο κοντινός Δίας δεν είχε αφαιρέσει πάρα πολύ υλικά από αυτόν στις πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος.
dawn-vesta
Το Dawn είναι τώρα περίπου 210 χιλιόμετρα πάνω από το Vesta, και έχει ξεκινήσει μια νέα φάση στην αποστολή του, που ονομάζεται «τροχιά χαρτογράφησης χαμηλού υψομέτρου»

Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA είναι στο μέσο μιας πολυετούς εκστρατείας για τη μελέτη των Vesta και Ceres, δύο νάνων πλανητών στα όρια του ηλιακού συστήματος, με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, επειδή αυτά τα κομμάτια έχουν απομείνει ατόφια από την ίδρυσή του.
asteroid-Vesta
Αυτή η εικόνα του γιγαντιαίου αστεροειδή Vesta ελήφθη με το διαστημόπλοιο Dawn το βράδυ στις 27 Νοέμβρη, κατά μέσο όρο 210 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του γιγαντιαίου αστεροειδή
Ο αστεροειδής Vesta είναι τέτοιου μεγέθους που ένα βουνό που ξεπετάγεται από το νότιο πόλο του είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ότι το Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή της Γης.
Η NASA στην πραγματικότητα σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες να επισκεφτούν έναν αστεροειδή μέχρι το έτος 2025. Αποστολές όπως η Dawn δίνει μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για να δούμε τη σκηνή που οι άνθρωποι κάποια μέρα θα συναντήσουν.
Η αποστολή Dawn κόστισε 466.000.000 δολάρια και ξεκίνησε το 2007. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Vesta από τις 15 Ιουλίου. Το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά χαρτογράφησης χαμηλού υψόμετρου για τουλάχιστον 10 εβδομάδες. Μετά από αυτό, το σκάφος θα φτάσει σε μια τροχιά χαρτογράφησης μεγάλου υψομέτρου, περίπου, 680 χλμ.
Τον Ιούλιο του 2012, το διαστημικό σκάφος θα αναχωρήσει από τον Vesta για τον δεύτερο στόχο του, με αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης στον αστεροειδή Δήμητρα (Ceres), τον Φεβρουάριο του 2015. Η Δήμητρα είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος στη ζώνη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Αναδημοσίευση από: http://www.physics4u.gr/blog/?p=4339#more-4339

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: