Κυριακή 15 Μαΐου 2011

▪ Έκκληση για βοήθεια

Αναδημοσίευση από το blog: http://eisatopon.blogspot.com/2011/05/blog-post_941.html
Ένα εκλεκτό μέλος της μαθηματικής κοινότητας και εξαιρετικός συνάδελφος βρίσκεται στη τραγικά δύσκολη θέση να πρέπει επειγόντως να υποβάλει για κρίσιμη θεραπεία το παιδί του στο Memorial των ΗΠΑ, λόγω σπάνιας και πολύ σοβαρής ασθένειας. Το κόστος της διαμονής και των νοσηλείων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ας βοηθήσουμε ο καθένας μας με όποιο ποσό μπορεί. Η παραμικρή προσφορά θα είναι πολύτιμη και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σωθεί μια ζωή, κάτι που χωρίς τη δική μας βοήθεια μοιάζει με θαύμα.
Αριθμός λογαριασμού: 891/601260-44, Εθνική Τράπεζα, Όνομα Δικαιούχου: Ραικόφτσαλη Πηνελόπη
IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: GR3501108910000089160126044
Δ.SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA
Για την επιτροπή εράνου (μέλη του φόρουμ mathematica):
Βασίλης Μαυροφρύδης (mathxl) - Ζανταρίδης Νίκος (nikoszan) - Καρδαμίτσης Σπύρος
(κάθε άλλη πληροφορία δίνεται από τα παραπάνω μέλη)
Προωθήστε το μήνυμα όπου αλλού μπορείτε προκειμένου να ενισχυθεί όσον το δυνατόν περισσότερο η προσπάθεια αυτή! Μία τέτοια ενέργεια έχει γίνει εδώ:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Μακεδονίας ( Makedonian Amateur Radio Club - M.A.R.C

Αναδημοσίευση από ένα εξαιρετικό blog που παρακολουθώ εδώ και καιρό και που μου έδωσε την αφορμή για πολλές αναρτήσεις ... 
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι του άμεσου ενδιαφέροντός μου, αλλά δείχνει τον επαγγελματισμό των ερασιτεχνών και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! 
Συγχαρητήρια στη Λέσχη!


Ολοκληρώθηκε η άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2011"


MAK_BAN_2011
Με την απονομή βραβείων και τιμητικών πλακετών, ολοκληρώθηκε η άσκηση της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. που έγινε στη Μ. Παναγιά Χαλκιδικής.



Στην άσκηση συμμετείχαν  200 περίπου έφεδροι,  από όλη την Ελλάδα. Η άσκηση που διεξήχθη την 6,7 και 8 Μαϊου  στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

 Επρόκειτο για μία πραγματικά μεγάλη άσκηση η οποία εκτός από την τεράστια  εδαφική έκταση στην οποία αναπτύχθηκε, συμπεριέλαβε και ανάλογες ασκήσεις στο θαλάσσιο χώρο!

 Εκείνο που εξέπληξε κυριολεκτικά τους ασκούμενους και εντυπωσίασε τους επικεφαλής των εφέδρων, ήταν η τέλεια ,απόλυτη και απρόσκοπτη τηλεπικοινωνία των δεκάδων μονάδων -που ελάμβανον μέρος στην
άσκηση  - με το κέντρο επιχειρήσεων,  παρά τον εξαιρετικά δύσκολο γεωγραφικά χώρο ( με παρεμβολή υψωμάτων μεγάλου υψομέτρου, και έλλειψη παντελώς οπτικής επαφής) η οποία επετεύχθη  από την τεχνική ομάδα της Ραδιοερασιτεχνικής Λέσχης Μακεδονίας ( Makedonian Amateur Radio Club - M.A.R.C ) η οποία κατόρθωσε το ακατόρθωτο, να γεφυρώσει τηλεπικοινωνιακά τα "απρόσιτα τηλεπικοινωνιακά σημεία" με Link  και να επιτύχει φανταστικής ποιότητος επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων με απλά φορητά VHF ραδιοτηλέφωνα!

 Τον εντυπωσιασμό του για την ποιότητα των επικοινωνιών, μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια, εξέφρασε ο επικεφαλής των Εφέδρων Αττικής κ. Καρβέλης Δημήτριος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι " πρώτη φορά στις αναρίθμητες ασκήσεις που έχω λάβει μέρος, συνάντησα τόσο τέλεια επικοινωνία"


 Τα συγχαρητήρια τόσο του επικεφαλής της Λ.ΕΦ.ΕΔ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Σιδηρόπουλου , όσο  και των  υπολοίπων Εφέδρων δέχθηκαν οι εκπρόσωποι  της "M.A.R.C" :  κ.κ. Φώτιος Νιώτης- Πρόεδρος ( Sv2sa ),Γεώργιος Ψαρρός- Αντιπρόεδρος / προϊστάμενος του τεχνικού Τμήματοςτης Λέσχης,( sv2-jje ), Γεώργιος Πετρίδης ( sv2fpa ) και Γεώργιος Σακαλής ( sv2hqk ) .

  Ο Πρόεδρος της M.A.R.C, δήλωσε ότι : "ο σχεδιασμός και η εκτέλεση αυτού του εξαιρετικά δύσκολου έργου της τηλεπικοινωνιακής κάλυψης της περιοχής της ασκήσεως  οφείλεται στην αρτιότητα γνώσεων , στις ικανότητες και στην ευστροφία  του προϊσταμένου και των μελών της τεχνικού τμήματος της Λέσχης."  
   
sv2sa και sv2jje
στη λιακάδα...

sv2jje- Η επιτυχία της
τηλεπικοινωνιακής
κάλυψης ήταν κυρίως
δικό του έργο. 


Οι sv2hqk και sv2sa


Με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας

Με τις τοπικές Αρχές


στην δεξίωση

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το σκάφος Gravity Probe B δικαιώνει και πάλι τον Αϊνστάιν


Μετά από 96 χρόνια η επαναστατική θεωρία του Αϊνστάιν, που δεν μπορούσε να εξεταστεί με ακρίβεια τόσα χρόνια λόγω έλλειψης επαρκούς τεχνολογίας, επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο χωροχρόνος γύρω από μεγάλα ουράνια σώματα όχι μόνο καμπυλώνεται λόγω της παρουσίας τους αλλά διαστρεβλώνεται και συστρέφεται καθώς τα σώματα περιστρέφονται, σύμφωνα με τις εξαετείς μετρήσεις του σκάφους της NASA, Gravity Probe B (GP-B).
gravity-probe-confirms-einstein-theories-space-time
Καμπύλωση του χωροχρόνου
Κατά τον Francis Everitt, φυσικό του πανεπιστημίου Στάνφορντ και επικεφαλής των ερευνητών της αποστολής, που ξεκίνησε το 2004- ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Αϊνστάιν ζει»- τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα: η Γη παραμορφώνει ελαφρώς το χωροχρόνο γύρω της, «παρασέρνοντάς» τον μαζί της καθώς περιστρέφεται.
Η σύλληψη της ιδέας για την αποστολή Gravity Probe B έγινε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1959. «Ολοκληρώσαμε αυτό το σημαντικότατο πείραμα, δοκιμάζοντας το ‘Σύμπαν’ του Αϊνστάιν- και ο Αϊνστάιν επέζησε» αναφέρει ο Francis Everitt.
Το σκάφος εκτοξεύτηκε για να ελέγξει δύο βασικά στοιχεία της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας: το γεωδαιτικό φαινόμενο (την έκταση της παραμόρφωσης που προκαλεί η μάζα της Γης στο γύρω διάστημα) και το αποκαλούμενο «frame dragging» : το πόσο «παρασέρνει» ή «συστρέφει» ο πλανήτης μας τον γύρω χωροχρόνο κατά την περιστροφή του. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα γυροσκόπια, τα οποία όντως κατέγραψαν μεταβολές στην περιστροφή τους, λόγω της επίδρασης της βαρύτητας.
Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν ίσχυε η θεωρία του Αϊνστάιν) τα γυροσκόπια θα είχαν μείνει αδρανή.
gravity_b_probe
1. Οι άξονες περιστροφής των γυροσκοπίων ήταν ευθυγραμμισμένες με ένα αστέρι-οδηγό, και στη συνέχεια παρακολουθούνται για τυχόν μεταβολές στην γωνία περιστροφής τους, οι οποίες προκαλούνται από τα αποτελέσματα της γενικής σχετικότητας 2. Ο στροβιλισμός του του πλασίου αναφοράς του χωρόχρονου λόγω περιστροφής της Γης αναμενόταν να αναγκάσει την στροφή των αξόνων περιστροφής των εξαιρετικά λείων σφαιρών του γυροσκοπίου, κατά μόλις 0,039 δευτερόλεπτο του τόξου ανά έτος 3. Για το γεωδαιτικό φαινόμενο, το διαστημικό σκάφος αναμενόταν να δει ένα μεγαλύτερο σήμα – να στραφεί ο άξονας περιστροφής των γυροσκοπίων κατά μία γωνία 6,6 δευτερόλεπτο του τόξου σε ένα χρόνο. 4. Τα γυροσκόπια του Gravity Probe B, βρίσκονταν μέσα σε ένα ειδικό δοχείο κενού που σχεδιάστηκε έτσι για να τα απομονώσουμε έναντι όλων των άλλων δυνάμεων. 5. Η ΝΑΣΑ εκτόξευσε το GP-B στις 20 Απριλίου 2004, αλλά άρχισε την χρηματοδότηση της ιδέας της αποστολής το 1963, πολύ πριν ο Neil Armstrong πατήσει στο φεγγάρι
«Το Gravity Probe-B (GP-B), αν και απλό σαν αρχή, είναι από τεχνολογικής πλευράς ένα εξαιρετικά περίπλοκο πείραμα» είπε ο Rex Geveden, πρώην διευθυντής του προγράμματος.
«Η ιδέα εμφανίστηκε τρεις με τέσσερις δεκαετίες πριν αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνολογία. Δεκατρείς νέες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν για το GP-B». Κάποιες από τις καινοτομίες που προήλθαν από το πρόγραμμα οδήγησαν σε βελτιώσεις στην τεχνολογία GPS, ενώ μία άλλη αποστολή της NASA, η Cobe, βασίστηκε πάνω στο GP-B. Επίσης, περίπου εκατό φοιτητές απέκτησαν τα PhD τους εργαζόμενοι σε κάποιον τομέα του προγράμματος, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών που χρειάστηκαν για το σχεδιασμό και την διεκπεραίωση της αποστολής.
__________________________________________________________________
Τα γυροσκόπια του δορυφόρου Gravity Probe B έχουν ελέγξει δύο φαινόμενα που προβλέφτηκαν από τη θεωρία του Αϊνστάιν. Αν υπήρχε κάποια απόκλιση από τους νόμους της Γενικής Σχετικότητας το γεγονός αυτό θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στην κατανόηση που έχουμε για τη δομή του Σύμπαντος. Το πρώτο πείραμα ήταν και το πιο δύσκολο ενώ το δεύτερο (το γεωδαιτικό φαινόμενο) ήταν σχετικά το πιο εύκολο.
  • Ο στροβιλισμός του πλασίου αναφοράς του χωρόχρονου λόγω περιστροφής της Γης (frame dragging) – Ένα περιστρεφόμενο ογκώδες σώμα (σαν τη Γη) στροβιλίζει το χώρο και το χρόνο γύρω της. Ένα γυροσκόπιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη δέχεται μια εξαιρετικά μικρή δύναμη, ακριβώς λόγω αυτού του στροβιλισμού, που τείνει να του προκαλέσει μια κλίση από το επίπεδο της τροχιάς του, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Γη το παρασύρει μαζί της. Η δύναμη αυτή ονομάζεται βαρυτομαγνητική (gravitomagnetism) και ήταν το πρώτο πείραμα, που έγινε στο σκάφος GP-B. Ήταν ικανό να αισθανθεί αυτή την επίδραση του στροβιλισμού του χωρόχρονου με μια ακρίβεια 1%. Η Γενική Σχετικότητα προβλέπει ότι ο στροβιλισμός του χωροχρόνου γύρω από τη Γη είναι 0.039 δευτερόλεπτα ή 0.000011 μοίρες.
  • Γεωδαιτικό φαινόμενο – Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ο χώρος και ο χρόνος όταν βρίσκονται κοντά σε ένα ογκώδες σώμα είναι στρεβλωμένοι. Σε ένα γυροσκόπιο, που βρίσκεται σε τροχιά κοντά στη Γη, αυτή η διαστρέβλωση (λόγω μάζας της Γης) το οδηγεί σε μια κλίση του άξονα περιστροφής του γυροσκοπίου στο επίπεδο της τροχιάς. Αυτό το φαινόμενο προβλέπεται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας να είναι 150 φορές μεγαλύτερη από το σύρσιμο πλαισίων. Το γεωδαιτικό φαινόμενο μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1988 και προβλέπει ότι η γήινη μάζα αφήνει ένα κοίλωμα στον χωροχρόνο, που θα πρέπει να προκαλεί μια κλίση σε κάθε γυροσκόπιο κατά 0.0018 μοίρες, ή 6.606 δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το διαστημικό σκάφος GP-B μέτρησε αυτήν την επίδραση με ακρίβεια 1 προς 10.000.
    Αναδημοσίευση από: physics4u

Διασκεδαστικά Μαθηματικά: ▪ Το θεώρημα του Dilbert



Το θεώρημα λέει ότι, οι μηχανικοί, λο-γιστές, προγραμματιστές και οι άλλοι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν ποτέ να πάρουν μισθούς τόσο υψηλούς όσο τα στελέχη επιχειρήσεων και οι πωλητές. Το θεώρημα μπορεί να αποδειχθεί με μία μαθηματική εξίσωση, η οποία βα-σίζεται στα τρία παρακάτω αξιώματα : 
ΑΞΙΩΜΑ 1 : Η γνώση είναι Δύναμη ( Γνώση = Ισχύς)
ΑΞΙΩΜΑ 2 : Ο Χρόνος είναι Χρήμα (Χρόνος = Χρήμα)
ΑΞΙΩΜΑ 3 : Ισχύς = Έργο / Χρόνο 
Συνεπάγεται λοιπόν ότι :
Γνώση = Έργο/Χρόνο
Και εφόσον Χρόνος = Χρήμα
Έχουμε: Γνώση = Έργο/Χρήμα
Λύνοντας ως προς το Χρήμα, έχουμε: 
Χρήμα = Έργο / Γνώση.
Συνεπώς, καθώς η Γνώση τείνει στο 0, το Χρήμα τείνει στο άπειρο, άσχετα με το παραγόμενο Έργο.
Συμπέρασμα:
Όσα λιγότερα ξέρεις, τόσο περισσότερο χρήμα αποκτάς !

Αναδημοσίευση από:Διασκεδαστικά μαθηματικά

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Σπάνια ευθυγράμμιση έξι πλανητών στον πρωινό ουρανό

Προπομποί του Ήλιου


H ευθυγράμμιση των πλανητών όπως θα φαινόταν από την Καλιφόρνια. Η εικόνα δημιουργήθηκε με το λόγισμικό Starry Night Software  
H ευθυγράμμιση των πλανητών όπως θα φαινόταν από την Καλιφόρνια. Η εικόνα δημιουργήθηκε με το λόγισμικό Starry Night Software 

Υπάρχει ένας καλός λόγος να σηκωθεί κανείς λίγο πριν από την ανατολή κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες: θα μπορέσει να θαυμάσει όλους τους πλανήτες εκτός από τον Κρόνο να παρατάσσονται σε μια ευθεία -την πορεία που ακολουθεί ο Ήλιος στη διάρκεια της ημέρας.

Όποιος μάλιστα ξυπνήσει νωρίς το επόμενο τετραήμερο, θα μπορέσει να δει και τη Σελήνη να παρακολουθεί την σπάνια κοσμική παρέλαση.

Όπως εξηγεί το Space.com, το τελευταίο δίμηνο σχεδόν όλοι οι πλανήτες παρέμεναν αθέατοι πίσω από τον Ήλιο. Τις επόμενες ημέρες επανέρχονται στην ίδια πλευρά με τη Γη και γίνονται ορατοί παραταγμένοι στο επίπεδο της εκλειπτικής, δηλαδή της φαινόμενης τροχιάς που ακολουθεί ο Ήλιος.

Η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Ερμής είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ενώ για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα χρειάζονται κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Η Αφροδίτη θα είναι όπως πάντα η λαμπρότερη. Δεύτερος σε φωτεινότητα θα είναι το επόμενο διάστημα ο Δίας, ο οποίος θα βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον ανατέλλοντα Ήλιο.

Ο Άρης θα είναι ορατός σαν μικρό στίγμα πάνω από τον Δία, ενώ ο μικρός Ερμής ίσα που θα διακρίνεται με γυμνό μάτι ανάμεσα στον Δία και την Αφροδίτη. Ο Ουρανός θα βρίσκεται πάνω και δεξιά από την Αφροδίτη, ενώ ο Ποσειδώνας θα βρίσκεται 40 μοίρες δεξιότερα στον αστερισμό του Υδροχόου.

Οι μόνοι που δεν έχουν λόγο να χαίρονται με το θέαμα είναι οι αστρολόγοι, για τους οποίους οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις φέρνουν κακά μαντάτα.

Έχει γραφτεί ευρέως, εξάλλου, ότι μια ευθυγράμμιση όλων των πλανητών στις 21 Δεκεμβρίου 2012 θα φέρει το τέλος του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, το 2012 δεν θα συμβεί καμία ευθυγράμμιση, εκτός αν οι πλανήτες αποφασίσουν ξαφνικά να αλλάξουν θέσεις.

Αναδημοσίευση από: obelix7.blogspot.com

Πηγή