Αναδημοσίευση από: http://elenelli.blogspot.com
4. WordItLoud: Λιγότερο φιλικό στο χρήστη, στο είδος σχημάτων και στην εναλλαγή χρωμάτων, το συγκεκριμένο εργαλείο οπτικοποιεί λέξεις σε συννεφάκια. Δυσκολεύτηκα και στην ενσωμάτωση γι' αυτό και μέσω Evernote το έκανα φωτογραφία και το ανέβασα ως εικόνα. Γι 'αυτό είναι και σε μορφή Beta.
Word clouds - συννεφάκια λέξεων, αχ συννεφούλα μου!
Μου βγήκε λίγο ποιητικός ο τίτλος, θυμήθηκα και το Σαββόπουλο, όπως και να' χει σήμερα με αφορμή το σχόλιου του Γιάννη, (ευχαριστώ για την ιδέα) είπα να δουμε λίγο τις εφαρμογές που δημιουργούν εντυπωσιακά συννεφάκια λέξεων με χρώματα και σχήματα, ιδανικά για τις εργασίες μας και για τους μαθητές μας. Πάμε λοιπόν:
1. Wordle Από τα πιο διάσημα πλέον εργαλεία του Web 2.0, ανεβάζετε μία παράγραφο, πρόταση, λέξεις στο πλαίσιο και σας το οπτικοποιεί με χρώματα, σχήματα, γραμματοσειρές που τραβούν το ενδιαφέρον και το μάτι. Tip: όσο πιο πολλές φορές υπάρχει μία λέξη, τόσο πιο χοντρή και μεγάλη εμφανίζεται στο αποτέλεσμα. Αν θέλετε 2 λέξεις να είναι μαζί στην εμφάνιση, βάζετε ανάμεσά τους το ~. Πολύ καλή και αναλυτική παρουσίαση του Wordle έχει κάνει στο ιστολόγιο του ο Γιάννης Σαλονικίδης με 2 αναρτήσεις. Μία για την παρουσίαση του εργαλείου και μία με μία διδακτική πρόταση-σενάριο.
Μειονέκτημα είναι η δυσκολία ενσωμάτωσης αλλά με ένα PrintScreen το κάνετε αρχείο φωτογραφίας και το αναρτάτε ή αξιοποιείτε σε παρουσίαση.
Μειονέκτημα είναι η δυσκολία ενσωμάτωσης αλλά με ένα PrintScreen το κάνετε αρχείο φωτογραφίας και το αναρτάτε ή αξιοποιείτε σε παρουσίαση.
Παράδειγμα wordle σχετικό με το PLN:
2. Tagxedo: άλλο παρόμοιο εργαλείο οπτικοποίησης δεδομένων λέξεων. Η διαφορά με το wordle είναι ότι έχει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων και κυρίως σχημάτων. Η φιλενάδα μου η Λίτσα από τα Γιάννενα, καινοτόμος φιλόλογος που δοκιμάζει διάφορα, χρησιμοποίησε το tagxedo για να οπτικοποιήσει ένα ποίημα το Καβάφη και μάλιστα χρησιμοποίησε στο ένα από τα δύο το όνομά του. H αλήθεια είναι ότι δίνει περισσότερες επιλογές από το wordle καθώς μπορείτε να δώσετε μία αναζήτηση, τη διεύθυνση της ιστοσελίδας ή του ιστολογίου σας, το twitter ID, ένα rss feed και όχι μόνο κείμενο και να σας βγάλει το συννεφάκι. Στη συνέχεια αλλάζετε σχήματα, χρώματα, γραμματοσειρά οριζόντια-κάθετα, από το κουμπί History δείχνει όλες τις προηγούμενες επιλογές σας. Για παράδειγμα έβαλα τη διεύθυνση του ιστολογίου μου και στην αρχή επέλεξα το μήλο και μετά το τακούνι και μετά τον ελέφαντα... Δυσκολεύτηκα λίγο με την ενσωμάτωση στο ιστολόγιο, να ομολογήσω, αλλά είναι ενδιαφέρον εργαλείο. Κι όταν πατάς τις λέξεις εμφανίζονται οριζόντια για να τις διαβάζεις.
3. Word Mosaic: πιο ... παιδικό/εφηβικό και με λιγότερες επιλογές σε κείμενο και γραμματοσειρά, εκτός αν ανεβείς επίπεδο -πληρώνοντας μάλλον- φαίνεται καλό για τους μικρούς μαθητές αλλά και για τις άλλες επιλογές με εικόνες που έχει το imagechef. Καλημέρα σε σχήμα καρδιάς υποτίθεται, δυστυχώς δε βγαίνουν μικρά τα ελληνικά.4. WordItLoud: Λιγότερο φιλικό στο χρήστη, στο είδος σχημάτων και στην εναλλαγή χρωμάτων, το συγκεκριμένο εργαλείο οπτικοποιεί λέξεις σε συννεφάκια. Δυσκολεύτηκα και στην ενσωμάτωση γι' αυτό και μέσω Evernote το έκανα φωτογραφία και το ανέβασα ως εικόνα. Γι 'αυτό είναι και σε μορφή Beta.
5.Tagul: Μετά από αρκετές δοκιμές, σφάλματα, λάθη, πάτα, κόλλα, χάσε, ξαναγύρνα και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ψαξίματος και διερεύνησης μιας εφαρμογής (ναι, αγαπημένοι μου επιμορφούμενοι και χειρότερα ίσως), κατάφερα να ενσωματώσω το συννεφάκι του Tagul. Το Tagul σου επιτρέπει μέχρι 20 συννεφάκια, απαιτεί διεύθυνση url και παίρνει τις 300 πρώτες ετικέτες και αφού τις φτιάξει σε σχηματάκι, στη συνέχεια τις συνδέει με το Google και σου βρίσκει αποτελέσματα!
(Στην ιστοσελίδα της πηγής μπορείτε να δοκιμάσετε πατώντας μια ετικέτα για να δείτε, εδώ είναι απλά εικόνα)
(Στην ιστοσελίδα της πηγής μπορείτε να δοκιμάσετε πατώντας μια ετικέτα για να δείτε, εδώ είναι απλά εικόνα)
Σ' ευχαριστώ πολύ, Λία μου! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπαμε ... ό,τι καλό πρέπει να κυκλοφορεί! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή