Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Mια υπέροχη βραδιά του Απριλίου με πεφταστέρια ...Βροχή από πεφταστέρια θα δουν όσοι μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα του Σαββάτου 21 και τα χαράματα της Κυριακής 22 Απριλίου. Οι Λυρίδες θα κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.
 Δεδομένου ότι στις 21 Απριλίου υπάρχει «νέα Σελήνη» (το φεγγάρι δε θα φωτίζει το νυχτερινό ουρανό), το φαινόμενο θα είναι εντυπωσιακότερο. Τα μετέωρα εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται εξαιτίας της τριβής. Στην κορύφωση του φαινομένου θα φαίνονται  10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα, με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Λυρίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας από όπου φαίνεται να προέρχεται η βροχή των διαττόντων.
Ειδικότερα, το φαινόμενο μοιάζει να προέρχεται από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο.
 Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνό μάτι αφού τα κιάλια και τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.  Η παρατήρηση των Λυρίδων γίνεται συνήθως στο δεκαήμερο από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. 
Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται, μία φορά τον χρόνο, με τα σωματίδια που έχει αφήσει ο κομήτης Θάτσερ, ο οποίος πέρασε για τελευταία φορά από τη «γειτονιά» μας το 1861. Τα σωματίδια αυτά βρίσκονται σε ένα σταθερό σημείο και όταν περνά η Γη από εκεί τα βλέπουμε με τη μορφή πεφταστεριών. Το 1803 τα μετέωρα έπεφταν με ρυθμό πεντακοσίων την ώρα, ενώ το 1982 έπεφταν 100 μετέωρα την ώρα. Ο κομήτης Θάτσερ θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη το 2276 καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνιαwww.nasa.gov
Για όσους δεν εγκαταλείπουν την οθόνη του υπολογιστή τους μπορούν να παρατηρήσουν τους Λυρίδες στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.nasa.gov/connect/chat/allsky.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: