Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

H προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη ...
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδας η προσεδάφιση του Curiosity, το πυρηνοκίνητου ρομπότ της NASA, στον Άρη, όπου θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα. 

To Curiosity, που εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου 2011, έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ. Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η προσεδάφιση του σκάφους που μεταφέρει το ρομπότ. Οι επιτελείς της NASA έχουν ονομάσει την διαδικασία αυτή ως «τα επτά λεπτά του τρόμου».

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

 

Ο ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ ήταν εκείνος που περιέγραψε την στιγμή της προσεδάφισης ο οποίος έγινε γνωστός στον ρόλο του «Κάπτεν Κερκ», του κυβερνήτη του διαστημόπλοιου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά Star Trek που άφησε εποχή και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμοΟ Σάτνερ περιέγραψε τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή στον κρατήρα Γκέιλ και οι επιτελείς της NASA παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τη διαδικασία. Το σύνθημα για τα πανηγύρια έδωσε ο δορυφόρος Mars Odyssey που εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούσε να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή.

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες. 


Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.  


Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες.

Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη αποστολή στον Άρη, η οποία κόστισε 2,5 δισ. δολάρια. Αν και είμαι οπαδός της τεχνολογίας και η εξερεύνηση του κόσμου έξω από τη Γη με γοητεύει δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ αν τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες πιο ... επίγειες! Κοινωνικές παροχές, καταπολέμηση της ανεργίας που στις ΗΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο το 8,3%... ή μήπως αν τα χρήματα αυτά δεν είχαν διατεθεί εκ προϋπολογισμού εκεί θα είχαν καταλήξει "χορηγίες" πολέμων και επιλεκτικές "βοήθειες";;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: