Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ο χρόνος σταματάει αύριο...


... αλλά μόλις για ένα δευτερόλεπτο, λόγω συγχρονισμού των ρολογιών που μετρούν την παγκόσμια ώρα
Ο χρόνος σταματάει αύριο...
Ενα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου στα ρολόγια της Γης


Θα είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, κι όμως το Σάββατο θα κερδίσουμε όλοι μερικές στιγμές ζωής επιπλέον: η διεθνής υπηρεσία που κρατά συγχρονισμένα τα ρολόγια σε όλο τον κόσμο ετοιμάζεται να προσθέσει ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο στο τελευταίο λεπτό της 30ής Ιουνίου 2012.

Ημερονύκτια με ασταθή διάρκεια

Ένα ημερονύκτιο υποτίθεται ότι διαρκεί ακριβώς 24 ώρες, ή 86.400 δευτερόλεπτα, στην πραγματικότητα όμως η Γη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της.

Επιπλέον, η ταχύτητα περιστροφής παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω κοσμικών και γεωλογικών παραγόντων, μεταβάλλοντας ανεπαίσθητα τη διάρκεια του ημερονυκτίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Διεθνής Ατομική Ωρα (TAI), η οποία μετράται από μερικές εκατοντάδες ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο, με ακρίβεια ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, σταδιακά αποκλίνει από την αστρονομική ώρα, η οποία μετράται με βάση τη θέση του Ηλιου και ορισμένων κβάζαρ στον ουρανό.

Για το λόγο αυτό, η λεγόμενη Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα (UTC), ένα από τα στάνταρτ που αντικατέστησαν τη Μέση Ωρα Γκρίνουιτς (GMT), πρέπει να ρυθμίζεται από καιρό σε καιρό έτσι ώστε να παραμένει συγχρονισμένη με τα ατομικά ρολόγια.

Προσθαφαίρεση δευτερολέπτων

Η ρύθμιση μέσω της προσθήκης ή αφαίρεσης εμβόλιμων δευτερολέπτων εφαρμόζεται από το 1972. Μέχρι τότε, ο χρόνος μετριόταν αποκλειστικά με βάση την Ωρα Γκρίνουιτς, ή τον αντικαταστάτη της, την Παγκόσμια Ωρα 1 (UT1), με βάση τη θέση του Ήλιου και των κβάζαρ σε σχέση με τη Γη.

Η Ωρα Γκρίνουιτς πρακτικά συμπίπτει με την UT1 και την UTC, επισήμως όμως έχει πάψει να χρησιμοποιείται λόγω ασαφειών στον ορισμό της.

«Σήμερα, ο χρόνος δομείται, ορίζεται και μετράται με ατομικά ρολόγια που είναι απείρως πιο σταθερά από ό,τι η αστρονομική ώρα» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συστήματος αναφοράς χρόνου-χώρου SYRTE στο Αστεροσκοπείου του Παρισιού.

Κάθε φορά που η διαφορά ανάμεσα στη Διεθνής Ατομική Ωρα και την Παγκόσμια Ωρα 1 υπερβαίνει ένα όριο, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS) ανακοινώνει την προσθήκη ή αφαίρεση ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.

Ακανόνιστα διαστήματα

Δεδομένου ότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης είναι στην πραγματικότητα ακανόνιστη, τα εμβόλια δευτερόλεπτα έρχονται και αυτά σε ακανόνιστα διαστήματα: οι τελευταίες τρεις διορθώσεις ήταν το 2008, το 2005 και  το 1998.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η διόρθωση με εμβόλιμα δευτερόλεπτα είναι πηγή διαφωνίας μεταξύ των χωρών-μελών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, με ορισμένους εκπροσώπους να προτείνουν την κατάργησή της και την αντικατάσταση της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ωρας με τη Διεθνή Ατομική Ωρα.

Κάθε φορά που προστίθεται ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο, τα ρολόγια των υπολογιστών πρέπει να ρυθμίζονται χειροκίνητα, κάτι που αυξάνει το περιθώριο σφάλματος.

Επιπλέον, ορισμένα συστήματα ακριβείας, όπως οι δορυφόροι του GPS και ορισμένα δίκτυα υπολογιστών, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα προκειμένου να αποφύγουν μεγάλα σφάλματα σε υπολογισμούς.

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που οι εκτοξεύσεις πυραύλων δεν πραγματοποιούνται ποτέ τις ημέρες κατά τις οποίες προστίθενται εμβόλιμα δευτερόλεπτα.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Βαθμολογίες Πανελλαδικών 2012



Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ- Β’ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr    από τις 13:00 μ.μ. της Δευτέρας 25-6-2012 όπως είχε ανακοινωθεί από την 21η Ιουνίου.
 Οι υποψήφιοι  των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους  στο Λύκειο τους, καθώς και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.grπληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ
Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάσεων εισακτέων 2011 πατώντας εδώ
Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις Πανελλαδικές 2011 στα links παρακάτω:
ΑΕΙ - Ημερήσια Γενικά Λύκεια 10% - Βαθμοί πρώτου και τελευταίου(2011)

ΑΕΙ - Ημερήσια Γενικά Λύκεια 90%
 - Βαθμοί πρώτου και τελευταίου(2011)

ΑΕΙ από Ημερήσια Λύκεια 10% - Συγκριτικοί πίνακες(2011)

ΑΕΙ από Ημερήσια Λύκεια 90% - Συγκριτικοί πίνακες(2011)

ΤΕΙ από Ημερήσια ΕΠΑΛ - Συγκριτικοί πίνακες(2011)

Απόφοιτοι Ημερησίων ΕΠΑΛ  - Βαθμολογία πρώτου - τελευταίου(2011)

ΤΕΙ - Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων 10% - Βαθμολογία πρώτου - τελευταίου(2011)

ΤΕΙ - Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών  Λυκείων 90% - Βαθμολογία πρώτου - τελευταίου(2011)





Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το πέρασμα μια θεάς ...

Ποιος μπορεί ν'αντισταθεί στο πέρασμα μια θεάς;;; Η Αφροδίτη περνάει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο ... ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο που είδαμε για τελευταία φορά το 2004. Επειδή οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν ανά ζεύγη με 8 χρόνια διαφορά ανάμεσα στις διαβάσεις του ζεύγους αλλά περισσότερα από 100 χρόνια διαφορά ανάμεσα στα ζεύγη, αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2117 για το επόμενο ζεύγος διαβάσεων!

Δυστυχώς η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε ένα σχετικά μικρό τμήμα από την έξοδο της Αφροδίτης και μάλιστα σε χαμηλό ύψος.

Ο ήλιος στις 6/6 ανατέλλει λίγο μετά τις 6 το πρωί στα βορειοανατολικά, περίπου στις 60 μοίρες αζιμούθιο. Για την παρατήρηση του φαινομένου θα απαιτηθεί καθαρός ορίζοντας στα βορειονατολικά. Το φαινόμενο θα τελειώσει με την έξοδο της Αφροδίτης στις 8 παρά 5 το πρωί με τον ήλιο σε ύψος 20 μοιρών.

Με τον όρο "επαφές" περιγράφουμε το σημείο όπου ο δίσκος της Αφροδίτης θα εφάπτεται με τον ηλιακό δίσκο. Από την Ελλάδα δε θα δούμε τις πρώτες δύο επαφές (είσοδος) ωστόσο θα δούμε τις τελευταίες δύο (έξοδος). Εσωτερικά η Αφροδίτη θα έρθει σε επαφή με τον ήλιο στις 7:37:50 και εξωτερικά στις 07:55:26 που σημαίνει και τη λήξη του φαινομένου.



Ζωντανή παρατήρηση της διέλευσης της Αφροδίτης από το Griffith Observatory και άλλες διευθύνσεις, στις 5:00 pm EDT on Tuesday (σε 5 ώρες και 22 λεπτά από τώρα), στη διεύθυνση που ακολουθεί : 

Griffith Observatory TV on the New Livestream. Live. Redefined.

 Nasa  NASA Edge program

webcast of Venus transit from Mauna Kea, Hawaii  5:45 p.m. EDT (2145 GMT)

Slooh Space Camera 

live Venus transit images in a webcast here  (Bareket Observatory Israel 5:33 π.μ. and 7:56 π.μ. τη Τετάρτη το πρωί)

 

direct link to the webcast is here (Ινδία από τους SWAN)

Aναδημοσίευση από: http://orionamateurobservatory.blogspot.gr

http://www.astrovox.gr