Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το πέρασμα μια θεάς ...

Ποιος μπορεί ν'αντισταθεί στο πέρασμα μια θεάς;;; Η Αφροδίτη περνάει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο ... ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο που είδαμε για τελευταία φορά το 2004. Επειδή οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν ανά ζεύγη με 8 χρόνια διαφορά ανάμεσα στις διαβάσεις του ζεύγους αλλά περισσότερα από 100 χρόνια διαφορά ανάμεσα στα ζεύγη, αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2117 για το επόμενο ζεύγος διαβάσεων!

Δυστυχώς η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε ένα σχετικά μικρό τμήμα από την έξοδο της Αφροδίτης και μάλιστα σε χαμηλό ύψος.

Ο ήλιος στις 6/6 ανατέλλει λίγο μετά τις 6 το πρωί στα βορειοανατολικά, περίπου στις 60 μοίρες αζιμούθιο. Για την παρατήρηση του φαινομένου θα απαιτηθεί καθαρός ορίζοντας στα βορειονατολικά. Το φαινόμενο θα τελειώσει με την έξοδο της Αφροδίτης στις 8 παρά 5 το πρωί με τον ήλιο σε ύψος 20 μοιρών.

Με τον όρο "επαφές" περιγράφουμε το σημείο όπου ο δίσκος της Αφροδίτης θα εφάπτεται με τον ηλιακό δίσκο. Από την Ελλάδα δε θα δούμε τις πρώτες δύο επαφές (είσοδος) ωστόσο θα δούμε τις τελευταίες δύο (έξοδος). Εσωτερικά η Αφροδίτη θα έρθει σε επαφή με τον ήλιο στις 7:37:50 και εξωτερικά στις 07:55:26 που σημαίνει και τη λήξη του φαινομένου.



Ζωντανή παρατήρηση της διέλευσης της Αφροδίτης από το Griffith Observatory και άλλες διευθύνσεις, στις 5:00 pm EDT on Tuesday (σε 5 ώρες και 22 λεπτά από τώρα), στη διεύθυνση που ακολουθεί : 

Griffith Observatory TV on the New Livestream. Live. Redefined.

 Nasa  NASA Edge program

webcast of Venus transit from Mauna Kea, Hawaii  5:45 p.m. EDT (2145 GMT)

Slooh Space Camera 

live Venus transit images in a webcast here  (Bareket Observatory Israel 5:33 π.μ. and 7:56 π.μ. τη Τετάρτη το πρωί)

 

direct link to the webcast is here (Ινδία από τους SWAN)

Aναδημοσίευση από: http://orionamateurobservatory.blogspot.gr

http://www.astrovox.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: