Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η γνώση στο διάστημα

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης
Wikigalaxy
Το ταξίδι στη γνώση στην εποχή της τεχνολογίας δεν έχει, πλέον, μόνο μεταφορική σημασία, αλλά και μια διάσταση ρεαλιστική. Ο νεαρός Γάλλος μηχανικός Owen Cornecδίνει υπόσταση σε ένα ανάλογο ταξίδι με τη δημιουργία ενός αρκετά φιλόδοξου σχεδίου : μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να περιηγηθούν στα άρθρα της διάσημης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia με τον τρόπο που ένας αστροναύτης εξερευνά το διάστημα.
Η εφαρμογή του Owen Cornec έχει τίτλο WikiGalaxy, και μια επίσκεψη σε αυτήν δίνει την αίσθηση ότι κάποιος περιηγείται στο αχανές διάστημα, σε ένα νεφέλωμα ή σε ένα γιγάντιο φωτεινό αστέρι. Το οπτικό αποτέλεσμα της εφαρμογής δημιουργείται από τις συνδέσεις με τα χιλιάδες άρθρα της διάσημης εγκυκλοπαίδειας τα οποία συνθέτουν το διαστημικό περιβάλλον στην επιφάνεια του ιστότοπου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον χώρο ακολουθώντας τα άρθρα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο ή να επιλέξει μια περισσότερο κλασική διαδρομή και να περιηγηθεί από έναν σύνδεσμο σε έναν άλλον.
«Ήθελα να δημιουργήσω ένα τεχνικό επίτευγμα που να είναι και όμορφο. Η εφαρμογή WikiGalaxy χρησιμοποιεί τη φαντασία για να κάνει ορατή τη γνώση. Ήθελα να δείξω, με έναν εντελώς νέο τρόπο, κάτι που οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο. Η Wikipedia αναζητά αυτή τη στιγμή πόρους και τη βοήθεια των χρηστών της για να εξελιχθεί, αν και κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να αναπτυχθεί παρουσιάζοντας αυτό που έχει με περισσότερο ελκυστικό τρόπο», δηλώνει ο Owen Cornec στη γαλλική έκδοση του huffingtonpost.
Άς κάνουμε, όμως, μια επίσκεψη, εδώ, στην εφαρμογή του Γάλλου δημιουργού.
Αναδημοσίευση από: Θαλής + Φίλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: