Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Τα αινιγματικά έγγραφα του Alan Turing που βρέθηκαν στο Bletchley Park.


Αναδημοσίευση από: http://fractalart.gr


Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

_80806303_hut6_04.10.2013_027
Τα έγγραφα βρέθηκαν στους τοίχους και την οροφή του Hut 6.

Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ  ήταν Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος. Θεωρείται «πατέρας» της επιστήμης υπολογιστών, χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στη λεγόμενη δοκιμή Τούρινγκ την οποία πρότεινε το 1950: έναν τρόπο να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί. Έλυσε το περίφημο πρόβλημα της μαθηματικής λογικής που είχε διατυπώσει ο Hilbert το 1928 (Entscheidungs problem), για το κατά πόσο υπάρχει μία διαδικασία βάσει της οποίας αποφασίζεται η αποδειξιμότητα μίας τυχαίας μαθηματικής πρότασης.

αλαν
Alan Turing (1912 – 1954)

Επινόησε μία μηχανική διαδικασία, τη «μηχανή Turing», η οποία συνέβαλε αργότερα στην κατασκευή των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν από τους βασικούς συμμετέχοντες στις προσπάθειες να αποκρυπτογραφηθούν τα γερμανικά μηνύματα, στο Μπλέτσλεϊ Παρκ 1. Η εργασία τού Τούρινγκ κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70, ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν. Ο Τούρινγκ εφηύρε επίσης την τεχνική Banburismus για να βοηθήσει στο σπάσιμο της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.

Ο Τούρινγκ σε ηλικία 16 ετών
Ο Τούρινγκ σε ηλικία 16 ετών

Τα απόρρητα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Alan Turing για να σπάσει τον γερμανικό κωδικό Enigma ανακαλύφθηκαν σε επένδυση στους τοίχους ενός χώρου, που χρησιμοποιούνταν για την αποκρυπτογράφηση εγγράφων.Τα χαρτιά βρέθηκαν χωμένα σε οροφές και τρύπες στους τοίχους, κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του Bletchley Park. Περιλαμβάνουν τα μόνα γνωστά παραδείγματα της τεχνικής Βαmburism, που χρησιμοποιούσαν για να επιταχύνουν την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων Ναζί.

Hut 6 στο Bletchley Park το 2004
Hut 6 στο Bletchley Park το 2004

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην οροφή τού Hut 6 κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης είναι ένα κομμάτι μίας τσαγιέρας του 1940, τούβλα από το Block F, που κατεδαφίστηκε το 1987, μέρη ενός χάρτη Άτλαντα και ένα άρθρο μόδας.

Αν το φως λάμψει μέσα από τις τρύπες σε δύο ευθυγραμμισμένα φύλλα Μπάνμπερι, δύναται να συναχθούν ρυθμίσεις ρότορα στο αίνιγμα.
Αν το φως λάμψει μέσα από τις τρύπες σε δύο ευθυγραμμισμένα φύλλα Μπάνμπερι, δύναται να συναχθούν ρυθμίσεις ρότορα στο αίνιγμα.

Η διευθύντρια του Bletchley Park στο τμήμα μάθησης και συλλογών, Victoria Worpole, είπε ότι ήταν «απίθανο» να βρεθεί οποιοδήποτε νέα έγγραφο.
«Είναι αρκετά ενδιαφέρον να σκεφτούμε ότι αυτά ήταν πραγματικά χειρόγραφα κομμάτια codebreaking («σπασίματος κωδικού»). Μερικά από τα έγγραφα, που πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την μόνωση των τοίχων, έχουν σταλεί στο GCHQ για περαιτέρω ανάλυση. Αποκαλύπτουμε ένα μυστήριο», είπε η κ. Worpole.
Τα αντικείμενα θα αποτελέσουν μέρος μίας έκθεσης που θα ονομάζεται «Η Αποκατάσταση του Bletchley Park».

Τα ανακυκλωμένα χαρτιά περιλαμβάνουν χειρόγραφες σελίδες που καλύπτονται από αριθμούς και γράμματα.
Τα ανακυκλωμένα χαρτιά περιλαμβάνουν χειρόγραφες σελίδες που καλύπτονται από αριθμούς και γράμματα.

Ο Alan Turing επινόησε την «Banburisms» τεχνική το 1940, για να συναγάγει πληροφορίες με την πιθανή ημερήσια ρύθμιση σχετικά με τη ναυτική μηχανή Enigma.Περιελάμβανε οπές διάτρησης σε μεγάλα φύλλα χαρτιού που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

It is rare to discover new paperwork from Bletchley Park as most is already stores in the park's archives or at GCHQ
Μερικά από τα χαρτιά έχουν αποσταλεί για περαιτέρω ανάλυση.

Ηταν σχεδόν απίθανο να ανακαλύφθούν νέα χαρτιά στο Bletchley Park, καθώς τα περισσότερα είναι ήδη αποθηκευμένα στα αρχεία του πάρκου ή στο GCHQ.

Αφού ανακαλύφθηκαν τα έγγραφα, τα παγώσαν ώστε να διατηρηθούν
Αφού ανακαλύφθηκαν τα έγγραφα, τα πάγωσαν ώστε να διατηρηθούν


Μερικά  ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Άλαν Τούρινγκ.
Ο Τούρινγκ εργάστηκε από το 1952 μέχρι το θάνατό του το 1954, στη μαθηματική βιολογία και συγκεκριμένα στην μορφογένεση.Το κεντρικό ενδιαφέρον του για τον τομέα ήταν η ύπαρξη των αριθμών Φιμπονάτσι στις δομές των φυτών. Χρησιμοποίησε τις εξισώσεις αντίδραση-διάχυσης που είναι τώρα κεντρικές στον τομέα του σχηματισμού σχεδίων.
Η καταδίκη του Τούρινγκ για ομοφυλοφιλία τού κατέστρεψε τη σταδιοδρομία. Το 1952, ο εραστής του, μαζί με έναν συνεργό, διέρρηξαν το σπίτι του Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει το έγκλημα. Ως αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας, ο Τούρινγκ χρεώθηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής, καθώς ειπώθηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με έναν 19χρονο. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Μετά από τη δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μίας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με παρενέργειες όπως η ανάπτυξη στήθους.
Το 1954 πέθανε από δηλητηρίαση από κυάνιο, από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε κυάνιο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος οπότε και θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η μητέρα του, εντούτοις, επίμονα υποστήριξε ότι η κατάποση οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών. Οι φίλοι του ισχυρίστηκαν ότι ο Τούρινγκ είναι πιθανό να είχε αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο, για να δώσει στη μητέρα του κάποια εναλλακτική αιτία για το θάνατο του.
1. Το Μπλέτσλεϊ Παρκ ( Bletchley Park) είναι ένα ακίνητο στο κέντρο ενός κτήματος στο χωριό Μπλέτσλεϊ του Μπακιγχαμσάιρ στην Αγγλία, που σήμερα αποτελεί τμήμα της πόλης του Μίλτον Κέινς (Milton Keynes). Βρίσκεται περίπου 50 μίλια βορειοδυτικά του Λονδίνου και τίποτε στην εμφάνιση του κτίσματος δεν αποκαλύπτει ότι σε αυτό στεγαζόταν, κατά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο η βασικότερη υπηρεσία αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας. Σήμερα το Μπλέτσλεϊ Παρκ είναι μουσείο.

Σημειώσεις
Α: Λέγεται ότι το σήμα της γνωστής Apple είναι πιθανώς συσχετισμένο με το δαγκωμένο μήλο του Τούρινγκ, σαν φόρος τιμής για την συνεισφορά του στον χώρο των Η/Υ.
Β: Επίσης λέγεται ότι στον Τούρινγκ άρεσε από μικρός το παραμύθι της Χιονάτης η οποία δάγκωσε ένα μήλο και έπεσε σε ύπνο μέχρι να την ξυπνήσει ο πρίγκιπας, και με αυτόν τον τρόπο της Χιονάτης επέλεξε να αυτοκτονήσει.


Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: