Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μαθηματικά... - DailyTvRadio.grΜαθηματικά … παρεξηγημένα από πολλούς … λατρεμένα από άλλους … τι είναι τελικά; Κανόνες που ακολουθούμε ή έμπνευση της στιγμής; Είναι ένας άλλος κόσμος ή μια άλλη όψη του κόσμου; Η στήλη αυτή δεν έχει σκοπό να κάνει διαλέξεις για να σας πείσει ότι κάθε στιγμή μας είναι στενά συνδεδεμένη μ’ αυτά, ούτε να σας μυήσει στα μυστικά τους. Έχει μόνο ένα ταπεινό όνειρο. Να συνδέσει όρους και έννοιες της επιστήμης αυτής με τη ζωή μας και τις εκφράσεις της, τις απλές και καθημερινές ή τις βαθύτερα στοχαστικές.
Ο τίτλος παραπέμπει σε έναν πολύ σημαντικό όρο, την ασύμπτωτη της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης που είναι η ευθεία με την οποία τείνει να «συμπέσει» γραφικά η συνάρτηση χωρίς να το καταφέρνει ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο γραμμές δεν τέμνονται σε ένα, σε δύο ή σε περισσότερα σημεία … μπορεί και σε άπειρα … όμως δεν παύουν να είναι δύο διαφορετικές καμπύλες, δύο διαφορετικοί χαρακτήρες με ένα, δύο ή περισσότερα κοινά σημεία-στοιχεία, δύο διαφορετικές προσωπικότητες που αυτοπροσδιορίζονται μέσα από την κοινή τους πορεία. Κι αν έχουν το βλέμμα στραμμένο στο τέρμα και περιμένουν να γίνουν ένα όταν φτάσουν εκεί, θα απογοητευτούν διπλά. Μια φορά γιατί το τέρμα δεν υπάρχει και μια γιατί θα έχουν χάσει όλες τις κοινές τους στιγμές.
Ασυμπτωτικά προσεγγίζω κι εγώ, μέσα από λέξεις-σημεία, τους δύο κόσμους μου. Είμαι η Λία Παπαπέτρου, ανήσυχη μαθηματικός, από τη Νύμφη του Θερμαϊκού.


Μαθηματικά... - DailyTvRadio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: