Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Τα Μαθηματικά στην υπηρεσία της πρόβλεψης του World Cup 2010

Μαθηματικοί ανταγώνίζονται το χταπόδι στην πρόβλεψη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλου

Μια νέα μαθηματική ανάλυση της τακτικής 
της ομάδας προβλέπει μια ισπανική νίκη στο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA της Κυριακής, αλλά και ρίχνει κάποιο φως στο γιατί η Αγγλία ηττήθηκε από τη Γερμανία.

Μαθηματικοί και των υποστηρικτές του ποδοσφαίρου ο Dr Javier López Peña και ο Dr Hugo Touchette από το Queen Mary, University of London έχουν συλλέξει στοιχεία περάσματος της μπάλας από όλα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2010, τα οποία ανέλυσαν για  να αποκαλύψουν τα διαφορετικά στυλ  παιχνιδιού των χωρών που παίρνουν μέρος.
Χρησιμοποιώντας τη μαθηματική τεχνική που ονομάζεται θεωρία γράφων, αποκάλυψαν τα κενά στην τακτική της Αγγλίας κατά της Γερμανίας και έκαναν προβλέψεις για τον τελικό Ολλανδίας-Ισπανίας  που μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια το χταπόδι-μέντιουμ.
Για κάθε εθνική ομάδα, οι  López Peña και Touchette έχουν καταρτίσει ένα δίκτυο ανταλλαγής μπάλας μεταξύ των παικτών σε όλο το τουρνουά και ανέλυσαν πώς τα δίκτυα αυτά μπορούν να συγκριθούν μεταξύ των ομάδων. Ο Touchette εξηγεί: "Σε κάθε παίκτη στο δίκτυο δίνεται ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται κεντρικότητα, η οποία μετρά πόσο ζωτικής σημασίας  είναι οι παίκτες για το δίκτυο. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία κεντρικότητας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις, αν αυτός ο παίκτης δεν είναι εκεί. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη για
να καταστούν τα δίκτυα υπολογιστών πιο ισχυρά, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό στρατηγικής ποδόσφαιρου".

Η πρόβλεψη του αγώνα  Ολλανδίας-Ισπανίας

Τα δίκτυα αποκαλύπτουν ότι οι Ισπανοί παίκτες έχουν κάνει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό  ανταλλαγής της μπάλας σε αυτό το τουρνουά, σχεδόν 40% περισσότερο από τη Γερμανία και διπλάσιο από τους Ολλανδούς. "Η ομάδα στηρίζεται στις γρήγορες πάσες που είναι καλά κατανεμημένες μεταξύ όλων των παικτών, ιδίως μεταξύ εκείνων που παίζουν ως μέσοι", δήλωσε ο López Peña.
 
Ο David Villa (αριθμός 7), ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, έχει λάβει κατά μέσο όρο 37 πάσες  ανά παιχνίδι, περισσότερο από κάθε άλλον σε θέση προωθημένου από όλες τις ομάδες. Ο López Peña, δήλωσε: «Η επίδοση του Villa υπήρξε εντυπωσιακή σε σχέση με τον Fernando Torres (αριθμός 9), ο οποίος δεν έχει σκοράρει σε αυτό το τουρνουά. Αυτό αντανακλάται στην επιτυχημένη ισπανική τακτική, με τον Torres να παίρνει μόνο κατά μέσο όρο 13 πάσες  ανά αγώνα, και τον Villa 37.
Αντίθετα, το ολλανδικό παιχνίδι είναι σαφώς επιθετικό, χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό αριθμό των περασμάτων μεταξύ των παικτών, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ως στόχο τους επιθετικούς. Ο López Peña δήλωσε: «Ο μικρός αριθμός των περασμάτων δείχνει ότι Οι Ολλανδοί προτιμούν γρήγορες επιθέσεις και αντεπιθέσεις παρά περίπλοκα παιχνίδια. Τα γκολ τους συχνά επιτυγχάνονται από στημένες φάσεις όπως ελεύθερα σουτ και χρησιμοποιούν την φυσική τους παρουσία για να νικήσουν τους αντιπάλους τους."

Ο αγώνας Αγγλίας-Γερμανίας

Η ανάλυση δείχνει την αγγλική ομάδα να έχει μια ισορροπημένη στοίχιση με κανένα μεμονωμένο παίκτη πιο σημαντικό από την ομάδα ως σύνολο. Ο López Peña, δήλωσε: "Η καλή δουλειά της μεσαία γραμμής των
Frank Lampard (αριθμός 8), Steven Gerrard (νούμερο 4) και Gareth Barry (αριθμός 14) δεν φαίνεται να μεταφέρεται πολύ καλά προς τα εμπρός, με το Wayne Rooney (αριθμός 10) να δέχεται κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερες πάσες  από ό, τι ο Jermain Defoe (αριθμός 19). Το γεγονός αυτό καθιστά την αγγλική επίθεση πολύ προβλέψιμη και εύκολα να ακινητοποιείται  μπλοκάροντας τον Rooney, ο οποίος συνήθως είναι αναγκασμένος να δίνει την μπάλα πίσω στον Τζέραρντ ".


Το γερμανικό δίκτυο φαίνεται ακόμη πιο ισορροπημένο από το αγγλικό, με μεγαλύτερο αριθμό από πάσες, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη κυκλοφορία της μπάλας. «Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πάσες ανάμεσα στον Philipp Lahm (αριθμός 16) και στον Bastian Schweinsteiger (αριθμός 7) και οι περισσότερες από τις γερμανικές επιθέσεις έχουν δημιουργηθεί από τους αμυντικούς. Ο Mesut Oezil (αριθμός 8) κάνει καλή δουλειά συνδέοντας τις δύο πλευρές του γηπέδου κατά την επίθεση, κάνοντας το γερμανικό επιθετικό παιχνίδι πολύ αποτελεσματικό και δύσκολο  να το αντικρούσει κανείς. Ο παίκτης-κλειδί  στη γερμανική στρατηγική παραμένει ο Schweinsteiger, ο οποίος ήταν αποτελεσματικά  αποκλεισμένος από την χαρακτηριστική γρήγορη κυκλοφορία της Ισπανών μέσων, κατά την ήττα τους στον ημιτελικό», είπε ο López Peña.
Για περισσότερες πληροφορίες και γράφους των ομάδων δείτε το website των ερευνητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: