Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πώς ξέρετε ότι είστε αληθινοί ;

Αναρτήθηκε σε 14 Απριλίου, 2015 κατηγορία: Ειδήσεις | Tags: εκπαίδευση, Επιστήμη, Φιλοσοφία Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης


«Όταν είστε ξύπνιοι, ξέρετε ότι είστε ξύπνιοι. Όταν όμως δεν είστε ξύπνιοι, δεν ξέρετε ότι δεν είστε, επομένως δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν ονειρεύεστε. Ίσως το σώμα που πιστεύετε πως έχετε να μην είναι στ’αλήθεια εκεί. Ίσως όλη η πραγματικότητα, ακόμη και οι αφηρημένες τις έννοιες, όπως ο χρόνος, τα σχήματα, τα χρώματα και οι αριθμοί να είναι ψεύτικες, όλα δημιουργήματα μιας σατανικής μεγαλοφυΐας».

 Αν σας ζητούσαν να σχολιάσετε το παραπάνω κείμενο και και να ορίσετε την πραγματικότητα, τι θα απαντούσατε;
Πριν από αρκετούς αιώνες, ο Γάλλος φιλόσοφος,
μαθηματικός και επιστήμονας φυσικών επιστημών Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος, 1596 -1650) έθεσε τέτοιου είδους ερωτήματα στους Στοχασμούς περί της πρώτης φιλοσοφίας. Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι ο Καρτέσιος επιχείρησε να αμφισβητήσει και να καταρρίψει τις αδύναμες πεποιθήσεις για την πραγματικότητα, εκείνες που δεν έχουν στέρεες βάσεις, και να αναπτύξει ένα πλαίσιο, επικεντρωμένο σε όσα πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε χωρίς καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα.

 Στο παρακάτω βίντεο κινουμένων σχεδίων, που δημιούργησε ο James Zucker για λογαριασμό των μαθημάτων TED, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους συλλογισμούς του Καρτέσιου για την αντίληψη της πραγματικότητας και τις παρεξηγήσεις που τη συνοδεύουν.


 


Αναδημοσίευση από: http://thalesandfriends.org/el/2015/04/14/pos-xerete-oti-eiste-alithinoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: