Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ερχονται οι Λυρίδες!

Η βροχή αυτών των διαττόντων αστέρων θα είναι ορατή στον ελληνικό ουρανό από τις 22 ως τις 25 Απριλίου


Ερχονται οι Λυρίδες
Οι Λυρίδες, όπως τους κατέγραψαν τα όργανα παρατήρησης της NASA

Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, εμφανίστηκαν ήδη στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων διαττόντων αστέρων θα κορυφωθούν το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου και τα χαράματα της Πέμπτης 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές ως τις 25 του μηνός - εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις. Με δεδομένο πάντως ότι η επόμενη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου, ο ουρανός τις επόμενες μέρες θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση.
Στο αποκορύφωμα του φαινομένου εκτιμάται ότι θα εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και θα πυρακτώνονται ως 20 μετέωρα ανά ώρα, με ταχύτητα ως 50 χιλιομέτρων. Οι Λυρίδες μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν τα 100 την ώρα.
Ιστορικά δεδομένα
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα ('Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Λυρίδες αν και είναι μικρός αστερισμός είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Σύμφωνα με τη μυθολογία όταν ο Ορφέας περιφρόνησε τις Θρακικές Μαινάδες τον κομμάτιασαν και τον πέταξαν στη θάλασσα. Το κεφάλι και η λύρα του τραγουδώντας θρηνητικά τραγούδια βρέθηκαν στην Λέσβο όπου εκεί οι κάτοικοι έθαψαν το κεφάλι του και οι Μούσες μετέφεραν την λύρα στον ουρανό και την τοποθετήσαν ανάμεσα στα αστέρια.
Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης, είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίον ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αυτός αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο Διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.
Αναδημοσίευση από: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: