Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

El Niño: Ξαναχτυπά και επηρεάζει τον καιρό


Η επανεμφάνιση του μετεωρολογικού φαινομένου "Ελ Νίνιο" έρχεται να επηρεάσει τον καιρό τον ερχόμενο χειμώνα.
 
Πρόκειται για φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα έως και 3 βαθμούς κελσίου σε σχέση με άλλες περιοχές.
 
Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί ένα χρόνο, ενώ του αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες.
 
Λειτουργεί σαν μια θερμική μηχανή που οδηγεί τον καιρό σε ένα προβλέψιμο μονοπάτι σε όλο τον κόσμο. Όσο πιο ισχυρό είναι το "Ελ Νίνιο", τόσο πιο προβλέψιμη είναι η επιρροή του.
 
Για τη χρονιά που έρχεται, θα είναι από τις ισχυρότερες "εμφανίσεις" του "Ελ Νίνιο" που έχουν ποτέ καταγραφεί και για αυτό χαρακτηρίζεται "Godzilla".
Early-August status of the 1997 and 2015 El NIño events in terms of satellite-derived data showing departure from average sea-surface height for a given time of year, which is correlated with warmth in the upper ocean. (<a href="http://sealevel.jpl.nasa.gov/elnino2015/1997vs2015-latest-still.jpg">NASA/JPL</a>)
Early-August status of the 1997 and 2015 El NIño events. Satellite imagery shows the departure from average sea-surface height for a given time of year, which is correlated with warmth in the upper ocean. (NASA/JPL via Weather Underground)
 
Είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2015 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία παρά το γεγονός ότι απομένουν τέσσερις μήνες για να φύγει, κάτι που αναμένεται και για το 2016.
 
Τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα η NASA και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν πως ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός στην ιστορία όπως και όλοι οι προηγούμενοι μήνες με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο.
 
"Σίγουρα έχει την προοπτική να είναι ο Godzilla Ελ Νίνιο" σημείωσε ο Bill Patzert, κλιματολόγος στο Jet Propulsion της NASA.
 
Στα προηγούμενα τέσσερα "Ελ Νίνιο" (1957-1958, 1986-1987, 1987-1988 και 1997-1998) η θερμοκρασία αυξήθηκε πάνω από 1 βαθμό κελσίου από το κανονικό σε μια συγκεκριμένη περιοχή του βόρειου Ειρηνικού.

Ωστόσο, το Ελ Νίνιο δεν φέρνει μόνο καταστροφέςΣτις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε δυνητικά να φέρει την αναγκαία βροχή αυτό το χειμώνα για να διευκολύνει την ξηρασία στην Καλιφόρνια (αν και, επίσης, κατολισθήσεις και πλημμύρες). Ιστορικά, το Ελ Νίνιο έχει επίσης υπηρετήσει μέχρι ηπιότερους χειμώνες ΗΠΑ και βοήθησε να συσσωρευτούν οι τυφώνες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: